Okstindmarsjen

Herved inviteres du til en real fjelltur i praktfullt nord-norsk terreng. Ta turen sammen med guider eller alene. Okstindan, Nord-Norges tak, er en opplevelse uansett. En fjelltur med natur-og kulturopplevelser.

Turen arrangeres annethvert år (partallsår) og er en fjellmarsj rundt Okstindan fra Røssvatnet til Korgen. Hele turen er 55,5 km og går over to dager. Totalt er det 1600 meter med motbakker. De fleste velger å nyte dagene i rolig tempo.

Turen er ei vandring i nydelig vakker natur, variert terreng og med mange kulturopplevelser.

1. dag 27,5 km.
Røssvatnet, “Nordlands Tornerose” som Theodor Caspari kalte den, er ei 218 kvadratkilometer stor, blågrønn flate og ønsker deltakerne velkommen. Den er vakker, men også ei viktig energikilde for hele Helgeland, særlig storindustrien i Mosjøen og Mo i Rana. Ole Svare har skrevet en historie om hvor navnet Røsvatnet kan komme fra.

Etter bare 3 km vandring med noe stigning i den første delen, får en oversikt over Spjeltfjelldalen med Stormyra i bunnen. Dette området er vernet på grunn av sitt plante- og fugleliv. Området er et ettertraktet jaktterreng både for stor- og småvilt. Svenke reineiere nytter området til sommerbeite, så en kan treffe på store flokker med reinsdyr under marsjen.

Etter oppstigningen de første 3 kilometrene kommer en over i et slakt og behagelig terreng med stort sett fast mark. På vestsida av dalen dominerer Okstindmassivet, et fantastisk fjellområde , nesten utilnærmelig å se til, men malerisk og flott. Faktisk ligger Okstindan i øyekroken begge dagene av marsjen.

Midt i dalen kommer en til ei køte bygd i tradisjonell samisk stil. Denne er åpen og kan nyttes både til kaffekok og kvil, så nå er det tid til å drikke kaffe og spise matpakken. Du har nå gått 11,8 km av de 27,5 km som skal unnagjøres i løpet av dagen. Den opprinnelige Balskøta som den heter , ligger rett bortenfor køta som er i bruk. Gammelkøta kan besiktiges, men er ikke lenger til daglig nytte.

Fra Balskøta er det vekslende myr/fastmark til Gressvatnet.Når en kommer til Gressvatnet, ser en området hvor det var bosettinger for flere tusen år siden. Her går en virkelig på historisk grunn. Stien går såpass langt opp at en har oversikt over hele bukta der bosettingen var. Bare fantasien kan sette grenser om hvordan livet var der. På vatnet har det også vært dramatikk med drukningsulykker og mye slit for å berge livet. Vindene fra fjella kan komme fort og uventet.

Hemnes Turistforening har også ei hytte, Gressvasshytta, i området. Det er ei ny hytte som er en del av Nordlandsruta. Flott beliggenhet.

På tur mot brekanten gis det virkelig alpine opplevelser. En krysser Oksfjellelva og deretter er det jevn stigning opp mot bretunga av Østisen som kan være en sann fristelse for de som liker utfordringer i blåsien. Berga er blankskurte, breisen med sprekker i grå-og blåtoner og fjella med Oksskolten nærmest, reiser seg rett til himmels.Her er det noe steinete bunn i overgangen mellom Østisen og Kjensvatnet. Under den bratte nedstigningen mot Kjensvatnet er det fin oversikt over områdene mot nord.

Ved Kjendsvasshytta er det overnatting. Hytta ble bygd første gang i 1904 og er blitt påbygd og renovert mange ganger, helt fram til i dag. Den har sin egen historie.

All tung bagasje, telt og overnattingsutstyr har HTF fraktet med bil fra samlingsplassen i Korgen. Deltakerne kan kjøpe seg middag og forfriskninger ved hytta. Regelen er at alle som deltar, må ligge ute i egne telt. Utpå kvelden blir det som regel både bålkos, sang og fortellinger. Sosialt og hyggelig.

2. dag

Løypa på dag 2 starter med ei kraftig stigning fra Kjensvasshytta mot Stor-Nila tjønna, 2,5 km. Så går stien opp til Leirbotntjønna. Her blir det ei bratt skråli som må forseres. Fra Leirbotntjønna går stien over vannskillet og ned mot Leirbotnelva. Der er det ei hengebru. Når hengebrua er passert, forlater stien den tradisjonelle stien fram mot Leirbotnet. Den nye stien tar av til venstre rett etter brua og går i sørvestlig retning mot Rabothytta.Ved Rabothytta blir det forfriskninger. Det er ca 10 km fra Kjensvasshytta. Flott utsikt.

Stien fra Rabothytta går i lett terreng mot den gamle Steinbua. Videre går den mot Mørkbekktjønna nedfor  Steinbua. Her kommer det ei ur og et ulendt terreng som krever oppmerksomhet. Det kan være særlig glatt i dette området dersom det er vått. Så følges en klar sti ned mot anleggsveien. Når den treffes er 5 nye kilometer tilbakelagt.

Dagens trase avsluttes med at anleggsveien følges til Tverå, øverste garden. (5 kilometer). På snuplassen, rett nedenfor garden står det en bil og venter, og det blir skyss til det tradisjonelle målet ved Samfunnshuset i Korgen.