Status Gråfjellhytta

Stormen Ylva herjet med Gråfjellhytta i slutten av november 2017. Hytteverten møtte litt av et syn da han på befaring etter stormen skulle sjekke status på hytta. Et vindu på kjøkkenet var blåst inn, og hytta var fylt med snø. Hele hovedrommet var dekket. Kjøkkenet, bord, stoler, sofa, hver minste ting. Kjøkkenbordet sto i en eneste stor skavl! Det var tydelig at her hadde det vært krefter i sving.

Det ble raskt organisert opprydding og tømming av hytta allerede neste dag, og med seg fikk hytteverten tre stykker til. Det gjaldt å få bukt med dette før det eventuelt ble mildvær, da ville alt vært ødelagt med en gang. Heldigvis var det såpass kaldt at snøen var tørr og fin, og lett å få kostet ut. Og heldigvis var været såpass fint og stille at de fikk jobbe uten problemer.

Alt av tekstiler og sofaputer ble tatt ned for grundig tørk. Hele sofaen ble overhalet med en våtstøvsuger. Det måtte børstes snø av hver minste ting! Snøen nærliggende til det ødelagte vinduet ble måkt ut på en presenning for å redusere skade med glassbrott utenfor hytta. Alle kriker og kroker ble støvsugd for å unngå minst mulig fukt. Det ble gjort en grundig jobb. Vinduet ble godt tettet med asfaltplater og presenning. Og hytta var nå klar for å fyres opp.

Det viste seg at solcellepanelet også hadde tatt skade av uværet med et stort brist. Det lader ikke lengre, så dette må også byttes ut.

Så snart det lar seg gjøre, vil det i første omgang bli satt inn ny rute i det ødelagte vinduet, men på sikt skal alle de store vinduene byttes ut med glass som tåler trykket i et værhardt landskap. Gulvteppene er nyrenset, og alle sofaputer og tekstiler har vært i bygda for opptørking. De er nå på plass igjen.

Hytta kommer til å være fullt brukbar igjen, og huse sitt fjellfolk. 

TEKST: Nils Reinåmo